rPET Kružna Održivost eventa

rPET asortiman AMBALAŽE IN napravljen od 100% reciklirane plastike Ambalaža IN podupire Novu Plastičnu Ekonomiju Globalne Predanosti kako bi se doprinijelo prestanku onečišćenja plastičnim otpacima Predanost je značajan korak prema samoodrživosti. Cilj nije napustiti uporabu plastike već je integrirati u novi model Kružne Ekonomije. Primjenom preporuka Nove Plastične Ekonimije Globalne Predanosti, Ambalaža IN cilja prema… Nastavi čitati »

Mislimo zeleno – rPET

AMBALAŽA IN uvodi rPET u asortiman – recikliranu plastiku   Što je PET? Počnimo učenjem što zapravo znači PET. Ovo je skraćenica  puno dužeg termina, točnije polietilen tereftalat. Jasnije značenje? PET je najčešći tip plastike. Da bi se stvorio osnovni PET, proizvođači moraju ekstraktirati naftu I prirodni plin in Zemlje, potom ih procesuirati I zagrijati… Nastavi čitati »

EN 13432 – europski certifikat kompostiranja

Koje su okolnosti potrebne kako bi se kompostabilni proizvod pretvorio u gnojivo? Industrijsko kompostiranje je utvrđeni proces sa globalno usvojenim zahtjevima kompostiranja. Tiču se temeprature i vremenskog okvira potrebnim da se biorazgradivi otpad metabolizira u stabilan proizvod biomase koji se može upotrijebiti u poljoprivredi kao humus/gnojivo. Ovaj proces se odvija u industrijskim tvornicama za proizvodnju… Nastavi čitati »

PLA – Istina i mit

Da li je PLA kompostabilan? Polilaktična kiselna ili PLA je sirovina koja je prisutna već desetljećima. Do nedavno, niti jedan glavni proizvođač PLA sirovine nije postojao, sve dok se nisu počeli financirati tokovima korporacija kako bi došli do tržišta i zamijenili postojeću uporabu sintetičke plastike. Iako odgovor, da li je PLA biorazgradiv, nije jednostavan, pokušat… Nastavi čitati »

Što trebate znati o kompostabilnom i biorazgradivom

Kompostabilno ili biorazgradivo? Biorazgradiva tvar nije nužno i kompostabilna. Ova dva termina, uvijek razmatrani kao bliski sinonimi, su u stvarnosti temeljito vrlo različiti. Biorazgradivošću se smatra sposobnost organskih tvari da budu razgrađene u jednostavnije materije, zahvaljujući enzimskim aktivnostima prirodnih mikroorganizama. Alternativno, kompostabilnost je sposobnost organske tvari da postane kompost (gnojivo) kroz kompostabilne procese u određenim… Nastavi čitati »

Zabrana jednokratnih plastičnih proizvoda

Države članice EU morat će do 2025. godine smanjiti upotrebu plastičnih pribora za jelo i čaša za napitke 50%. Također su do te godine obvezne odvojeno prikupiti 90% plastičnih boca za pića te osigurati da se one sastoje od 35% recikliranog materijala. U nastavku iznosimo tablicu o dopuštenim i zabranjenim proizvodima koja diktira inicijativu EU… Nastavi čitati »

Opasnost Bisfenola (BPA) u bočicama

Što je BPA? Bisfenol A (BPA) je tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa čineći je fleksibilnom u tehnološkom pogledu. BPA materijal može se pronaći i u gotovo svim plastičnim prozirnim ambalažama kao što su jednokratne čaše za piće, bočice za kupovnu vodu i sokove, spremnici za vodu koji se stavljaju u… Nastavi čitati »

Oznake na plastičnim bocama

Znate li što znače oznake na plastičnim bocama?

Koliko god se trudili teško ju je izbjeći, plastika je postala dio naše svakodnevice. U nju pakiramo gotovo sve, pijemo i jedemo iz nje i često, možda i nesvjesni toga, nosimo odjeću od plastičnih materijala.Toliko je raširena da je već pomalo uzimamo ˝zdravo za gotovo˝. Prije samo dvadesetak godina bilo je vjerojatno nezamislivo piti vodu… Nastavi čitati »

Plastične čaše za napitke

Prednosti svježe cijeđenih sokova

Prednosti svježe cijeđenih sokova su brojne, samo iskustvo ispijanja sokova, smoothia ili frapea je osvježavajuće i ukusno, sa primarnim ciljem očuvanja zdravlja. Više o beneficijama svježih sokova pročitajte u nastavku. Prednosti svježe cijeđenih sokova Piti iz plastične čaše svježe cijeđenih sokova nije samo osvježavajuće i ukusno već pruža brojne zdravstvene beneficije koje se često gube… Nastavi čitati »