Kompostabilno ili biorazgradivo?

Biorazgradiva tvar nije nužno i kompostabilna. Ova dva termina, uvijek razmatrani kao bliski sinonimi, su u stvarnosti temeljito vrlo različiti.
Biorazgradivošću se smatra sposobnost organskih tvari da budu razgrađene u jednostavnije materije, zahvaljujući enzimskim aktivnostima prirodnih mikroorganizama.
Alternativno, kompostabilnost je sposobnost organske tvari da postane kompost (gnojivo) kroz kompostabilne procese u određenim idealnim kontroliranim uvjetima koji vode do biorazgradnje.

 

Certifikat kompostabilnih proizvoda

Oni proizvodi, koji se predstavljaju kao kompostabilni proizvodi, trebali bi imati logo kompostabilnog certifikata na pakiranju, zajedno sa povezanim licencnim brojem.
Zakonodavna tijela, zadužena za izdavanje certifikata, objavljuju INDUSTRIJSKE KOMPOSTABILNE CERTIFIKATE za proizvode koji udovoljavaju direktivama europskog standarda EN 13432. Ovaj standard određuje koje karakteristike proizvod mora posjedovati prije negoli se definira kao biorazgradivim i kompostabilnim. Kao takvim, ono osigurava da materijal neće otpustiti toksične ostatke na površini pri razgradnji.

 

 

PLA za okoliš.

PLA (polilaktična kiselina)je bioplastika koja dolazi u potpunosti iz obnovljivih resursa biljnog podrijetla, poput kukuruza. Glukoza se izvlači iz biljaka i pretvara u dekstrozu, dodavanjem enzima. Ova fermentacija, uz pomoć mikroorganizama, vodi ka stvaranju laktične kiseline koja se, pak, pretvara u polilaktičnu. Polimerizacija proizvodi dugačke lance molekula čiji sastav sliče lancimapolimera, baziranih na nafti. Iz tog razloga PLA jako nalikuje običnoj plastici. Njihova idealna primjena je u doticaju sa hladnom hranom i napitcima, temperaturne tolerancije sobne temperature ili do 40°C maksimalno.

 

Bagasa/Bagasse za toplu i hladnu hranu

Suha vlakna šećerne trske se dobivaju od šećerne trske, nusproizvod obrade šećerne trske te je iz tog razloga 100% obnovljiv izvor. Ambalaža, dobivena od šećerne trske, je pogodna za posluživanje toplih i hladnih jela, temperaturne tolerancije do 100°C, u maksimalnom periodu korištenja do 30 minuta od posluživanja. Također je pogodno za uporabu u mikrovalnoj pećnici.

 

Po uvaženom mišljenju, termin održivosti počinje sa tri “RRR”.

Reduciranje
uporabe plastike smanjenjem debljine i težine pakiranja, bez umanjivanja njenih performansi. Reduciranje prehrambenog otpada produžujući vijek trajanja samog prehrambenog proizvoda.

Recikliranje
proizvedene plastike, i pretvaranje u novu RPET soluciju pakiranja, na temelju ekonomskog cirkularnog pristupa. Ovaj pristup mora garantirati proces u sistemu zatvorenog sustava.

Obnovljivi (renewable) resursi
u vidu bioplastike kao alternativa fosilnim polimerima.