BIORAZGRADIVA i KOMPOSTABILNA

AMBALAŽA

 

Prirodna alternativa (“eco-friendly”) klasičnoj ambalaži, ove BIORAZGRADIVE posude za dostavu hrane su savršene za vruća i hladna jela. Načinjene od reciklirane šećerne trske (bagasse) ili kukuruza (PLA – polilaktična kiselina), ova dostavna ambalaža je 100% kompostabilna te imaju izvrsne termalne faktore koji omogućavaju da se toplina zadrži dok se kondenzacija ne zarobljava unutar posude.  Ostaci vlakana, pri proizvodnom procesu ekstrakcije šećera iz trske, se može koristiti u proizvodnji obično namijenjenoj stvaranju proizvoda od plastike ili papira. Time ne dolazi do zagađenja zbog prirodnog izgaranja šećerne trske nakon ekstrakcije šećernog soka. 

Ambalaža podnosi visoke i niske temepraturne primjene (bagasse do 100 stupnjeva dok PLA do 50 stupnjeva), nevažno da li je u pitanju vlažna ili suha hrana. Ovi proizvodi su izdržljivo čvrsti, otporni na masnoću i nehotične rezove pribora za jelo. Ambalaža je sigurna za uporabu sa zamrzivačem i mikrovalnom pećnicom, posude za dostavu hrane su savršeni izbor za prodaju i dostavu hrane.

 

OBNOVLJIVI IZVOR

Šećerna trska ili kukuruz je obnovljivi izvor energije. Proizvodi od šećerne trske ili kukuruza nemaju plastični ili voštani premaz te su daleko superiornija alternativa drugoj klasičnoj ambalaži .
Vlakna šećerne trske su u potpunosti biorazgradivi, bioplastična sirovina kompostabilna. Proizvodi se obično kompostiraju unutar 60 dana u komercijalnim ustanovama za odlaganje otpada.

Proizvodi šećerne trske se razgrađuju prirodno unutar 6 do 24 mjeseca. Biorazgradiva ambalaža, koja se upotrebljava u pakiranju hrane, prirodno se razgrađuje u organski sastav, putem izloženosti prirodnim okolišnim faktorima poput vrućine i vlage. Tradicionalne plastike se izrađuju putem nafte dok se biorazgradiva ambalaža radi putem šećerne trske, kukuruza i sl.

 

 

ČINJENICE

 

• Obnovljivi izvor. Polietilen obnovljivih izvora zamjenjuje 30% ili više polietilena koji bi se inače upotrijebio za proizvodnju plastike

• Niži ugljični otisak. Svaka proizvedena metrična tona bio-polietilena, umanjuje emisiju za 2 do 2.5 metrične tone ugljičnog dioksida na osnovi ciklusne proizvodnje

• Plastičnoj boci je potrebno 400-500 godina za razgradnju u prirodi dok je za razgradnju posude od šećerne trske potrebno maksimalno 90 dana

 

 

EFIKASNOST GORIVA

Biorazgradivi plastični proizvodi, pri svojoj proizvodnji, koriste 65% manje energije od potrebne energije za proizvodnju plastike bazirane na nafti. Time se biorazgradiva plastika smatra vrhunskim izborom energetske efikasnosti. 

 

 

 

MANJE ONEČIŠĆENJA

Biorazgradiva ambalaža proizvodi 68% manje stakleničkih plinova od plastičnih proizvoda na bazi nafte. S obzirom da se proizvodi mogu razložiti  pri razgradnji na netoksične dijelove, ne uzrokuju opasne kemijske elemente koji mogu onečistiti vodu ili zrak.