Što je BPA?

Bisfenol A (BPA) je tvar koja se koristi u proizvodnji tvrdih polikarbonatnih plastičnih masa čineći je fleksibilnom u tehnološkom pogledu. BPA materijal može se pronaći i u gotovo svim plastičnim prozirnim ambalažama kao što su jednokratne čaše za piće, bočice za kupovnu vodu i sokove, spremnici za vodu koji se stavljaju u urede….Također, unutarnji slojevi i premazi ambalaža prehrambenih proizvoda od epoksirezina sadrže BPA.
Visoka izloženosti BPA materijalu uzrokuje iznimno štetne posljedice za cjelokupno zdravlje djece i odraslih. BPA materijal se topi u tekućini (voda, sok, čaj…) i putem nje se unosi u organizam. Prilikom izlaganja većim temperaturama, proces otpuštanja otrovnih tvari u piće se ubrzava. Problem koji se očituje jest činjenica da je kemijska struktura BPA srodna, ni više ni manje, već ženskom spolnom hormonu – estrogenu. Stoga se BPA smatra takozvanim prikrivenim endokrinim disrupturom, odnosno, tvari koja negativno utječe na ravnotežu hormonalnog sustava, ali i ostalih sustava organa.

Zbog čega je štetan?

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) prije dvije je godina zabranila upotrebu BPA u proizvodnji bočica za bebe, a godinu dana ranije to je učinila i Europska unija, odnosno Europska agencija za sigurnost hrane i lijekova – EFSA. Studije na životinjama pokazale su da BPA može izazvati karcinom (rak), dok su mnogobrojne studije na ljudima pokazale kako je BPA povezan s većom mogućnošću obolijevanja od dijabetesa, debljine, bolesti štitnjače, nepoželjnih imunoloških, neuroloških i hormonalnih patoloških promjena. Također, smatra se kako BPA može uzrokovati promjenu u funkciji reproduktivnog sustava, sindrom policističnih jajnika, uključujući i neplodnost ili rak dojke ili jajnika. Neke od znanstvenih teorija navode kako je razlog sve ranijeg ulaska djevojčica u pubertet, njihovo značajno izlaganje endokrinim kemijskim disruptorima, narušivačima hormonalnog sustava koji dolaze iz odjeće sintetskih materijala, dolazeći u kontakt s površinom našeg najvećeg organa kože, i još značajnije – hranom. Naime, hrana koju danas kupujemo kao gotovu, zapakirana je više nego ikad u ambalažu od plastičnih masa, u čijem sadržaju prednjače i bisfenoli A (BPA).

Dakle, da najjednostavnije sumiramo, da biste smanjili opasnost od Bisfenola A, najbolje bi bilo da koristite ambalažu koja NE sadrži BPA materijal!